Soorten diëten

Dieetsoorten

 

 


Al decennia lang proberen voedingsdeskundigen om ons aan gezonde eetgewoonten te helpen. Daarom bestaan er veel verschillende soorten diëten. In de lijst hieronder vind je een overzicht van de bekendste soorten diëten, met telkens de bijhorende specifieke eigenschappen. Het ‘ideale’ dieet is voor iedere persoon verschillend, en afhankelijk van smaak, stijl,… Wij zetten even alles op een rijtje:

 

 

Koolhydraatarm dieet

Koolhydraatarmdieet
In een koolhydraatarmdieet ligt de nadruk op het beperken van de inname van de hoeveelheid koolhydraten. Daarom worden tijdens dit dieet producten met veel koolhydraten, zoals brood, aardappelen, pasta en rijst, vervangen door producten met een hoog gehalte aan proteïnen of gezonde vetten, zoals vlees, vis en sojaproducten. Het South Beach-dieet en het Atkins-dieet zijn voorbeelden van een koolhydraatarmdieet.

 


 

Vetarm dieet

Vetarmdieet
Zo min mogelijk vet eten, dat is het principe van het vetarm dieet. Veel vetarme diëten leveren een snel resultaat: de kilo’s vliegen eraf. Vetarme diëten zijn niet geschikt om lange tijd vol te houden. Omdat je er in korte tijd veel mee kunt afvallen, wordt het vetarme dieet vaak als een zogenaamd crash diet bestempeld. Het is één van de populairste soorten diëten. Voorbeelden van een vetarm dieet zijn het ziekenhuisdieet en het koolsoepdieet.

 


 

Caloriearm dieet

Caloriearm dieet
Minder calorieën per dag consumeren, dat is het idee van een caloriearm dieet. Met behulp van uitgebalanceerde voedingsschema’s probeer je voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en zo min mogelijk calorieën. Voorbeelden van een caloriearm dieet zijn het Sonja Bakker-dieet en het 13-dagendieet.

 


 

Eiwitrijk dieet

Eiwitrijk dieet
Het eiwitrijke dieet is een vorm van een caloriearm dieet. Het eiwitrijke dieet heeft als principe dat de belangrijkste voedingsmiddelen veel proteïnen (eiwitten) bevatten en dat de calorieën die je binnenkrijgt, hiervandaan komen. Met een eiwitrijk dieet, zoals het Dr. Frank-dieet, val je af zonder je spiermassa te verminderen.

 

 


Laatste update: 16/05/2012

Southbeachdieet.net